Herinrichting Marktplein


Herinrichting Marktplein 2009
 
Tijdens de herinrichting van het Marktplein werd achter de kerk tegenover Hotel Grand Café gedeelten van lijkkisten en geraamten opgegraven.

Dit was voor de Grontmij (De directie op het werk wordt uitgevoerd door Grontmij Nederland BV) aanleiding om de archeoloog Ko Lenting donderdag 19 maart 2009 in te schakelen om zo de werkzaamheden in goede banen te leiden.

Tijdens de graafwerkzaamheden werd o.a. een grafsteen opgegraven van de negentien jarige Tomas Jemmes, zoon van Jemmo Mensens Brouwer, overleden op 24 november 1693.
 
 
 

Opgravingen Marktplein – 20 maart 2009


Archeoloog Ko Lenting geeft aan dat de lijkkisten
in drie lagen zijn begraven – 20 maart 2009


Resten van lijkkisten


Archeoloog Ko Lenting – 20 maart 2009


Grafsteen van Tomas Jemmes
 

 
Ook tijdens werkzaamheden in de voorgaande reconstructies van het Marktplein werden lijkkisten en geraamten bloot gelegd:

Winschoter Courant – Woensdag 4 april 1990.

 
Gravers stuiten op oude lijkkisten
 
Bij de reconstructie van het Marktplein in Winschoten stuiten de arbeiders op lijkkisten en geraamten van het oude kerkhof. Volgens wethouder Appie Kootstra “ligt er nogal wat”.
De beenderen worden volgens de wethouder zorgvuldig in een vrachtwagen vervoerd naar het kerkhof aan de Acacialaan. Daar worden ze herbegraven. Het werk loopt er volgens Kootstra geen vertraging door op. De kisten liggen overigens nog keurig op een rij. De rust wordt nu verstoord door de grote graafmachine die de gemeente heeft ingezet voor de kuilen voor de te planten bomen.