De kei van Keizer

Vrijdagmorgen 22 september 2011 werd de zwerfkei, afkomstig uit het land van Jan Keizer, geplaatst tegenover het beeld van Sicco Mansholt in de Blauwestad.

Over de kei van Keizer werd voor het eerst in de Winschoter Courant van dinsdag 25 mei 1954 melding gedaan.


Jan Keizer (voorgrond) en Gezinus Dammer

 

Winschoter Courant – dinsdag 25 mei 1954

DE KEI VAN KEIZER.

Ja, wat doet men in zo’n geval ? De heer Keizer staat wel zegevierend bovenop de monsterkei, die hij in zijn land aan de Verlengde Hoorntjesweg-Veenweg vond, maar hij zag tot dusver geen kans het gevaarte even op de schop te nemen. Het mag er ook beslist zijn: in doorsnede is het stuk steen 3 meter lang en 2 m. hoog en breed, het heeft de grootte en de vorm van een volkswagen. Van zaterdag af heeft men zich lopen verbazen over de afmetingen van het geval en tevens gewanhoopt er ooit nog eens een bruikbaar onderdeel van een rotstuin van te kunnen maken.

De kraanwagen van de fa. Blaauw uit Midwolda had niet de kracht de steenklomp ook maar een centimeter van de plaats te trekken. Dat was heus geen schande, want bij een last van (zeker) 20 ton laten meer vermaarde kraanwagens het „af weten”, om maar niet te spreken van het makke paard, dat het werk alleen wel zou kunnen opknappen. Heel spijtig, maar er zal niets anders opzitten dan van springstof gebruik te maken. De steen moet er wel weg, omdat de landbouwwerktuigen er door beschadigd worden. Eenmaal in stukken uiteen gevallen, zal het veel gemakkelijker zijn de steen uit de weke veenbodem te trekken en naar een passende plaats te slepen. Jammer. dat het zo niet ging: het zou beslist de kei van Keizer geworden zijn.

De kei is hier altijd blijven liggen totdat men begon met de werkzaamheden in de Blauwe Stad. Men heeft de kei tijdelijk verplaatst en nu op zijn definitieve plaats neergelegd.

 

Zwerfkeien

Naast de nu geplaatste zwerfkei in de Blauwe Stad werden er onder andere in de gemeente Oldambt in Winschoten op twee belangrijke locaties zwerfkeien neergelegd:

Oorlogsmonument – Zuiderveen

De zwerfkei werd gevonden in het land van Olsder aan de Bovenburen en op 3 mei 1950 verplaatst naar het Zuiderveen. De zwerfkei werd tijdens “WINTHIL” 1950 door de centrale buurtcommissie op maandag 19 juni 1950 aan de gemeente Winschoten overgedragen.

Opgraven zwerfkei in het land van Olsder aan de Bovenburen.

 

Oorlogsmonument – Zuiderveen

 

Ingang Rosarium

Op maandag 20 april 1998 werd de zwerfkei van Businesspark Reiderland verplaatst naar de ingang van het Rosariun aan de Mr. D.U. Stikkerlaan.

Opgraven zwerfkei Businesspark Reiderland.

Rosarium aan de Mr. D.U. Stikkerlaan.

 

Tijdelijke plaats van de Kei van Keizer

Tijdelijke plaats van de zwerfkei 21 september 2011

 

Verplaatsen kei van tijdelijke naar de definitieve plaats in Blauwestad


Mevr. Bossema-Keizer (dochter van Jan Keizer) en
Riekus Keizer (neef van mevr. Bossema-Keizer).